niedziela, 27 lipca 2014

Tempura - przepis, wykonanie, podanie

 Przedstawiam wam łatwy i przyjemny sposób przygotowania popularnej japońskiej potrawy - tempury. Ze względu na małą ilość składników potrzebną do gotowania, każdy może ją zrobić w swoim domu bez konieczności udawania się do drogiej restauracji.

Czas przygotowania: Ok. 25 min.





Składniki:
- duże krewetki (prezentują się lepiej niż koktajlowe)
- gotowe ciasto do tempury (dostępne w lepszych sklepach spożywczych)
- zimna(!) woda 
- mąka (ok. 2 łyżki)
- olej (najlepiej roślinny)


Przygotowanie:
  1. Krewetki obieramy i dokładnie odsączamy z nich wodę papierowym ręcznikiem. Obtaczamy całe w mące.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Należy wlać go tak dużo, by wszystkie krewetki mogły się w nim później zanurzyć. Wygodniej jest robić tempurę we frytkownicy.
  3. Ciasto do krewetek rozrabiamy z wodą. Należy pamiętać, że woda ta musi być bardzo zimna. Stopniowo dodajemy porcje sproszkowanego ciasta i wody aż do uzyskania gęstej konsystencji oraz potrzebnej ilości. Rada: Najpierw zrób mniej ciasta. Zawsze będzie można dorobić go więcej w razie potrzeby.
  4. Obtaczamy całe krewetki w cienkiej warstwie ciasta i wrzucamy pojedynczo na gorący olej, by się nie posklejały. Trzeba dać im trochę czasu na zarumienienie, bo smażą się stosunkowo wolno.
  5. Podajemy wedle gustu. Mój sposób na zdjęciu.

Reyline Hayash

10 komentarzy:

  1. Fajnie, że robisz takie poradniki. Spróbujemy z siostrą zrobić tempurę przy okazji robienia sushi ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie było cie na asku

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, uwielbiam tempurę, szczególnie warzywa w niej ^^ Nigdy bym w sumie nie pomyślała o przygotowaniu jej samodzielnie, dziękuję~!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie się czyta, muszę kiedyś sobie takie przyrządzić (jak nauczę się kiedyś gotować). Jak się trafi na japoński tydzień w Lidlu, to i ciasto do tempury się znajdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielkie dzięki za ten poradnik. Jak pojadę do większego marketu za miastem, to z pewnością zaopatrzę się w składniki i ją zrobię *^*
    Dołączam się do grona obserwatorów :3
    http://yuki-wa-kira-kira.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm kocham tempurę. Pewnie w przyszłości wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W kurczaku w tempurze zakochałam się w te wakacje, kiedy jadłam go w chińskich knajpkach/straganach w Anglii. Próbowałam powtórzyć w domu, oczywiście nie wyszło tak pyszne. Nie wiedziałam, że można kupić gotowe ciasto w sklepie, swoje robiłam sama :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie ^^ chciałabym spróbować, ale jeszcze nigdy nie jadłam krewetek i nie wiem czy będą mi smakować...

    wspaniałe zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń